Környékünk

BÁCSSZENTGYÖRGY IDŐJÁRÁS

Baja

Baja a híres halászléfőző időszakában emberekkel telített nyüzsgő város. Míg máskor az alföldi kisvárosok nyugalmát, a vízpartok szépségét kínálja az ide látogatóknak. Érdemes végigsétálni a belváros barokk templomaitól, főterétől a Szentháromság tértől a Sugovica és a Duna összefolyásánál található Türr emlékműig.

További információ:
www.baja.hu

Baja-Vodica-Máriakönnye

Bácska népeinek közös búcsújáróhelye. A kegyhely eredetéről szóló legendák a XVIII. századba nyúlnak vissza, s már kezdettől együtt említik a katolikus magyarokat és az ortodox szerbeket. Ez fejeződik ki a kettős, magyar-szerb névadásban is.

Egyik legendaváltozat szerint egykor egy szerb és egy magyar diák vándorolt ezen a tájon. Farkasok támadták meg őket. A közelben egy magas fán egy Mária-képet pillantottak meg. Máriához fohászkodva megmenekültek. A fa közelében két forrást vettek észre. Elhatározták, hogy a forrásokat saját vallásuk szerint Szűz Mária tiszteletére szentelik. Azóta valóban az egyik forrásnál az ortodox szerbek, a másiknál a katolikusok: magyarok, németek, bunyevácok, szlovákok ájtatoskodnak.

Egy másik legendaváltozat szerint egy vándorlegény pihent le az alatt a fa alatt, amelyen a Mária-kép függött. A szomorú sorsán bánkódó legény azt vette észre, hogy a kép könnyezni kezd, s Mária könnyeiből forrás fakadt.

Hercegszántó – Mária szobor

A világ legmagasabb rozsdamentes acélból készült Mária szobra.

A falu központjától két és fél kilométerre lévő Vodica-Máriakert kegyhelyen állították fel a 10 méter 53 centiméter nagyságú alkotást, amit a Pécsett élő Rigó István szobrászművész két év alatt készített el. 2008-ban Bábel Balázs érsek által celebrált szentmise keretében avatták fel a szobrot.

A település lakossága régóta Mária-tisztelő, a 2.300 lakosú község címere is Mária mennybemenetelét ábrázolja, valamint a településen található két templomot, a szerb ortodox katolikus és a római katolikus egyház templomát is Mária tiszteletére szentelték fel.

További információ: www.hercegszanto.hu

Karapancsai Kastély és Major

Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.

A Major további épületeiben szállodát alakítottak ki.

Hétvégenként (péntektől vasárnapig) óránként indul idegenvezetés a kastélyban 10.00 és 14.00 óra között tavasztól őszig.

Mohácsi Busójárás

Régi népszokásunk a farsang végén a télűzés-tavaszköszöntés, melyek közül a leghíresebb, a ma is élő Mohácsi Busójárás. 2009-ben az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánította e tradíciónkat.

Gemenci erdő, kisvasút és erdei iskola

A kisvasút állomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található. Az állomást elhagyva, mintegy 500 méter megtétele után belép a Gemenci erdőbe és végig szebbnél szebb tájakon halad.

Bővebb információ: Gemenc Zrt., Ökoturisztikai Központ http://www.gemenczrt.hu, Tel./fax: 74/491-483

Fürdési lehetőség

Baján a Sugovica szabadstrandon
Baján a városi uszodában
Dávod-Püspökpusztán a felújított gyógy- és strandfürdőben (www.davodfurdo.hu)